8 Eylül 2014 Pazartesi

HAŞHAŞLI BÖREK

MALZEMELER :
6 ad. taze hazır yufka
1,5 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı öğütülmüş haşhaş

HARCI İÇİN :
2 su bardağı yeşil mercimek
1 ad. kuru soğan
2 çorba kaşığı un
2-3 çorba kaşığı sıvı yağ
Tuz ve istenen baharatlar

YAPILIŞI :
Mercimek, ince doğranmış soğanla birlikte haşlanır. Un, yağda kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Üzerine mercimek ilave edilir ve kabarcıklar çıkmaya başlayıncaya kadar karıştırılır. 
Derince bir kapta haşhaş ve yağ iyice karıştırılır. Kolay sürülebilir akıcı bir kıvamda olması gerekir. Koyu olduysa biraz daha yağ ilave edilir.
Bir yufka tezgahın üzerine serilir. Yarısına bolca haşhaşlı karışım sürülür. Yufkanın diğer yarısı üzerine kapanır ve iki katlı hale getirilir. Sigara böreği için keser gibi üçgenler kesilir. Her üçgenin geniş tarafına mercimekli harçtan konur. Pişerken harcın akmaması için iki yan ucu kapatılıp sigara böreği gibi sarılır. Bütün yufkalar aynı şekilde hazırlanır ve tepsiye dizilir. Her birinin üzerine kalan haşhaşlı karışımdan bolca sürülür. Fırında pişirilir.
Bereketiniz bol, ağzınızın tadı hep yerinde olsun.

6 yorum:

  1. Ayy çok ta severim bu böreği :) elinize sağlık nefis görünüyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ ol Nur'cuğum :) Seviyorsan yapalım, yiyelim :)

      Sil
  2. Ahhh ah ! Anneannem ne çok yapardı bir bilseniz.
    Eskişehir'in enfes böreğidir bu ama sevgili Nova hanımcığım ama oranın mercimeği burada bulunmaz. Bizim marketlerde satılan mercimeklerimiz hemen erir dağılır.:(

    Ellerinize sağlık!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anneannelererin yaptıkları ne güzel olur, hiç unutmayız o lezzetleri.

      Sil

İçinizden nasıl geliyorsa.